Final Exam 3/2008/2009

Sunday, June 28, 2009

Salam semua , sowi dah lama x update, sibuk blaja (yo yo o jew). Arini update sebab ase blog nie dah penuh ngan kutu-kutu babun yang menyemak, arini ku gagahkan diri untuk menebas semak samun yang telah aku tinggalkan selama nie... heheheh... pe lak aku mengarut nie... hahaha.... sedar x sedar aku dah nak final sekali lagi 3 minggu lagi.. 20-27 (aku pon x tahu bape aribulan tok paper aku amik) Tapi yang berbeza kali ini, aku cuma amik 2 paper je sem nie. Subjek QC ngan Electronic..... Lecturer sem nie aku ok jew terutama ngan En Fairuz lecture Electronic, bapak best dia mengajar sampai aku x nak miss kelas dia.

Alhamdulillah setakat nie aku x penah agi ponteng mana2 kelas. Selalunya tiap2 sem mesti aku ada wat hal. Purata aku ponteng kelas setiap sem 2 kali untuk setiap kelas.Masuk ari selasa nie genaplah sebulan aku duk sini. Padahal x genap pon pasal aku dah 2 kali balik kampung sejak datang sini. Manja sungguh aku nie. Pe aku peduli, maklumlah jadual banyak sangat free sampai aku x tahu nak wat apa. Tu yang sampai 2 kali aku balik kampung. Minggu nie je aku malas nak balik(padahal duit dah kurang).

Sem depan aku dah apply dok ostel coz sem bulan 8 nie sem akhir kat unisel. Gpon aku nak fokus skit study sem depan. Aku tgk pointer aku setiap sem2 lps mendatar je. Tapi aku puas ati la ngan result setiap sem yang aku dapat walaupun x hebat cam orang len. Bak kata orang, bagaimana acuan begitulah kueh. padanlah ngan aku yang pemalas cam kutu babun orang bela sebab malas syampu.

p/s: Dalam pale duk pikir pas abis bulan 8 nie, mana aku nak praktikal???? Pas praktikal perlu ke sambung Degree?? konpius, konpius........

Read more...

Tayar Tubeless

Sunday, June 21, 2009

En3 lepas bertajuk e-mail, kali nie nak bercerita tentang tayar tubeless plak. Tapi en3 nie tidak sesuai kepada pemandu kereta, lori, treler, bas, mahupun bot pancung kerana en3 nie untuk penunggang motosikal sahaja. Walau bagaimanapun ianya juga tidak sesuai untuk pengguna motosikal yang menggunakan rim jejari (rim lidi klu di Kelantan) di bandar ataupun di luar bandar kerana bila tayar bocor, anda akan cepat2 menyalin tiub baru. Jadi pengguna motosikal dalam kategori manakah yang tergolong dalam en3 kali nie. Jom baca dalam perenggan yang kedua.

Pengguna yang aku maksudkan ini ialah pengguna motosikal yang menggunakan rim jejari untuk perjalan jauh (travel). Kebanyakkan motosikal br yang guna sportrim dah guna tayar tubeless so x yah risau pape la klu nak jalan jauh. tapi bagi yang still guna rim jejari klu bocor tgh2 bukit memang susah nak cari pomen melainkan korang bawak pam angin, tube spare dan peralatan nak tukar tayar. So klu bocor tgh2 hutan mesti gelabah kan.

Caranya senang je nak jadikan tayar yang digunakan kat rim jejari nak buat tayar tubeless klu bocor. caranya buangkan tube dalam tayar korang (pandai2 la kopek tayar tu sendiri) , pas2 masukkan rumput2 @ lalang(klu kat jalan berbukit berlambak) yang panjang ke dalam tayar motor korang. Masukkan sebanyak mungkin sehingga tayar tu mampat n boleh berjalan. Pas2 korang leh jalan cam biasa, tapi bila jumpe kedai motor, tukarlah tiub segera.

Cara nie aku penah guna masa tolong budak USM Pulau Pinang time balik Kelantan tahun lepas. Masa nie aku suka sangat travel ngan motor aku. Aku balik Unisel ke Kelantan follow jalan Grik (sorang2 je tau). Masa sampai kat Tasek Banding jumpe mamat 2 orang nie duk tepi jalan sebab motor pancit. Masa nie ada sorang brother nie berenti bg tube, tapi x dak pam plak. Dah x dak cara len aku suh la dieorang gunakan cara di atas.

Menjadi beb. pas2 dari Tasek Banding tu kitaorang teruskan perjalanan balik. Sampai kat Batu Melintang jumpe la kedai motor, so buang la rumput dan lalang tadi n ganti dengan tube baru. Dari Tasek Banding ke Batu Melintang amik masa 3 jam(selalu sejam je). Perjalanan aku balik paling lama ngan motor yang nie la. Aku gerak dari Unisel kul 10 pagi, sampai Pasir Mas kul 10 malam...

p/s: Motor memang x leh bawak laju klu masukkan rumput @ lalang, tapi klu korang jalan jauh pon tayar x rosak tau.

Read more...

E-mail

Tuesday, June 16, 2009


E-mail dari MyBank2u

ai geng lama dah update blog nie... ari nie tetiba free so aku datang le ke library tok on9 kejap... maklumlah dah lama bebenor x on9 kang korang dah lupe terus kat aku. Sebenarnya x dak la topik baru pon nak cite sebab sem banyak asiment so makin kurang la on9. gpon faktor connection ke internet satu yang jadi poblem, memang kat umah dah ada wireless curi tuh, tp x kan la ari2 nak guna. huhuhu..

Penah tengok e-mail cam gambar di atas tu???? mesti ramai yang penah dapat e-mail cam2 kan. Tajuk e-mail tu "Unblock Your Account" from "MyBank2u". Baca betul2 bukan maybank tapi mybank. Nampak sangat menipu. Nie la e-mail yang selalu radio duk pesan ari2 supaya jangan tertipu yang menda alah nie. Memang klu diperhatikan pada dia punya link dia tulis "https://www.maybank2u.com.my", tapi cuba perhatikan pada korang nye status bar dekat browser tu. Bila korang letak cursor atas link tu, link dia bukan ke web maybank2u, tapi akan ke page yang seakan-akan sama dengan page maybank2u. hampeh tol.

klu login aku x tahu la dia wat apa nga kita nye akaun. mungkin sedut semua duit dalam tu kot. pada sengsapa yang selalu guna internet banking mesti dah alert ngan benda nie. En3 nie bukan nak tunjuk aku pandai pn :p, cuma nak kongsi ilmu je sket. Klu salah tolong betulkan.


p/s: klu nk login ke page secure camnie make sure kat korang nye address bar tu kuar "https" bukan "http". S tu untuk security. klu ada s kat belakang nanti lambang anak kunci akan kuar dekat status bar.

Read more...

Wireless Free

Friday, June 5, 2009

Wah nampak gaya kali nie budak2 umah aku dapat durian runtuh sebab berjaya hacked wireless security penduduk dekat taman aku. Walaupun speed x laju sangat tapi boleh la bukak YM ngan blog. X pasal2 x yah pikir dah masalah tenet nie. Hope la owner tu x kan perasan sampai bila2 kitaorang guna wireless free nie. Save skit duit tok tenet n aku x yah menebalkan muka gie library lagi.

Problem benda alah nie klu nak on9, kena duduk dekat dengan pintu masuk umah, tapi aku x kesah janji dapat on9. Tapi klu dapat jumpe owner nye line nie, nak jugak aku share bayar bulan-bulan. Maklumlah aku dah siap wat asiment guna dia nye connection lagi. Nak jugak keberkatan. Risau gak aku takut x berkat guna line curi2 nie… tok bukak Friendster ngan myspace tu langsung x rasa bersalah.

Dah stop cite tu, skunk aku nak umumkan esok aku akan ke Kuala Terengganu sebab abang aku ajak, pas2 balik Pasir Mas 2 hari tok cuti2 malaysia. Budak2 umah aku nak naek Genting Highland esok. Aku dah x nak join coz sem lepas lbih 5 kali naek Genting. 2 hari lepas pon naek lagi jalan2. Habis melayang duit. Dah la makan mahal kat atas tu. Tgg la aku kaya br aku naek plak. Skunk tgh sengkek sebab PTPTN x support sem pendek.

p/s: hacked tu bukan guna cara illegal pon, tapi main teka-teka password je…. Heheheheheheh……..

Read more...

Biskut Chipmore

Wednesday, June 3, 2009

erm dah lama x update blog nie. agak2 apa kaitan tajuk en3 kat atas nie ngan en3 nie, memang x dak kaitan cuma nak nk tunjuk mulai skunk aku akan kejap on9 kejap x. trademark iklan chipsmore kan "Kejap Ada Kejap X De". skunk nie dah masuk sem baru, huhu jadual padat la skit coz sem pendek kan, jadual pon double la walaupun 2 subjek je sebenarnya.. kepada kengkawan blog semua jangan memarah klu aku x sempat nak menjenguk ataupun komen2 en3 terbaru kamu, maklumlah on9 kat library je nie. klu sempat insyaAllah ari2 aku datang sini on9..

aku dah try dah celcom broadband guna 3g modem tu, hasilnya LEMBAB+TEKANAN=HAMPEH. nak loading satu page tu makan nasi habis sepinggan pon belom tentu lagi page tu leh bukak sampai habis. mungkin sebab coverage tempat aku xde 3g kot. tu pasal lembab semacam. kira aku x jadi la nak subscribe pakej rm68/month tu.

dah abis cite broadband, skunk nak masuk cite pasal tempat blaja lak, aduh lec straight la plak sem nie... tapi seluar jean still leh pakai lagi, so x dak la straight mana pon, tapi kelas x leh datang lambat, baju kena kolar... waaaaaaaaaaaa..... ada lec tu ckp pakai baju t-shirt biasa cam nak gie gembala kambing je... terhinanya ase sebab masa dia ckp aku x pakai baju kolar, tapi aku x dak bela kambing pon... hahhahahahahaha... x pe, no hal, aku leh ikut je peraturan dia nie, x dak la susah mana pon nak ikut.



p/s:walaupun guna internet kat library nie FREE, sebenarnya benda nie dah cas dalam yuran pendafatran, guna ke x tetap kena bayar untuk perkidmatan ICT.

Read more...

Recent Posts

There was an error in this gadget
There was an error in this gadget