Jangan Jirik

Thursday, May 14, 2009

Di satu malam yang agak muda di sebuah surau dekat Kampung Baru, KL, kelihatan seorang wanita sedang terkial-kial mencari sepatunya untuk dipakai berjalan pulang..... Wanita ini berasal dari Pantai Timur dan tidak pernah bercakap dalam loghat Pantai Timur kerana tidak mahu orang tahu bahawa beliau berasal dari negeri Cik Siti Wan Kembang. Mungkin beliau nie malu orang tahu dia berasal dari kampung dan makan budu... Setelah hampir 2 minit mencari-cari beliau ternampak sepatunya yang mahal hampir dipijak oleh seorang jemaah, lantas dia menjerit kuat "Mak Cik, jangan jirik"... Terdiam sejenak jemaah yang berada di c2 terkejut dan kedengaran suara-suara sengau yang gelak dari belakang..... Wanita ini tidak mengerti mengapa jemaah ini mentertawakannya sehinggalah mak cik yang hendak memijak sepatu mahalnya bertanya"Anak nie asal dari Kelantan ke???"... Wanita ini tanpa kesedaran lagi mejawab, "Tak, Kenapa?". Mak cik itu berkata pula "Td anak sebut jirik kan?". Wanita nie termengaku plak "Ya, Kenapa dengan jirik?. mak cik ini pon shout balik, " Tu kan bahasa Kelantan, Jirik tu Pijak, orang luar mana guna perkataan tu".
Wanita itu kelihatan malu segera memakai sepatunya dan memblahkan diri dari surau itu....

moral of the story : sepandai-pandai cipanzi bergayut, jatuh ke tanah jugak klu dahan reput.... :p

p/s: saje post cite post sbb bnyk budak pompuan yg senegeri ngan aku sk sgt ckp loghat luar, malu ke nk ngaku Kelantanese???

p/s2: Jirik tu dalam bahasa luar pijak

21 comments:

Anis Mohd
Thursday, May 14, 2009 12:02:00 PM
 

owh ..
perkataan baru tuh ,,

azizan4444
Thursday, May 14, 2009 1:45:00 PM
 

naseb baik ak buke ore kelate..
ore tanah merah jah..hahaa

░♥si lampu neon♥░
Thursday, May 14, 2009 2:12:00 PM
 

benci gak dgn perangai org yang luper daratan ni!! hahahahaha

MOMOSHIRO JASZ
Thursday, May 14, 2009 2:42:00 PM
 

hahahhaha.... takit saham jatuh kut bro....

sayalahfaizul
Thursday, May 14, 2009 6:05:00 PM
 

bro... gile pedassss!!!! aku pun sebagai anak terengganu terasa weii... usually, aku cakap ganu ngan member2 ganu ngan kelantan je. sebab kalau aku tibai bahasa kampung aku ngan bebudak pahang, johor, KL atau kedah (misalnya), memang mampusla diorang xpaham... apepun, bangga menjadi anak pantai timur. for those yang dah lupe daratan tu, balik la ke pangkal jalan. hahaha

Ynn.
Thursday, May 14, 2009 6:41:00 PM
 

hihik pedas wehh :P eceh aku kalau dr kelantan, and fhm loghat kelate dh boleh kecek same mu :P kah kah kah

cahaya bulan
Thursday, May 14, 2009 6:59:00 PM
 

ha3..
akupun bukey oghe kelatey.. oghe tupat jah..
:D
bakpo lah nok malu nga bahasa kito sedighi...:P
kalu raso tok best nok kecek kelatey bilo duk k.l.. blaja la kecek lua betul2..
ni dok.. agah nok kecek lua.. pah bauwnn budu habih..
pahtu bulih pulok tok sey ngaku oghe kelate..
ni bengong doh ni..hi3..

saing MOON pun ada gok dulu gini MAT JU...

Pahtu dia nok beli ikey cencaru tu dia sebut..

"MAK CIK, IKAN KERONGAN NI BRAPA SEKILO?"

ha3.. amik ko.. mOOn nak tegelak sampai guling2 kat situ...:D

penulis cyber
Thursday, May 14, 2009 8:37:00 PM
 

haha...

kwn aku dr klantan mmg hebat...

die bleh ckp loghat klantan ngan k.l..

;D

sharamli
Thursday, May 14, 2009 8:48:00 PM
 

ingatkan jirik = nangeh

ReeN
Thursday, May 14, 2009 10:08:00 PM
 

bru tau jirik =pijak..ngee~

kite org johor!

ije
Thursday, May 14, 2009 10:56:00 PM
 

'kak jangan jirik.. saya gaduh ni~'

(kak jgn pijak, saya nak cepat ni)

kalau kakak tu x faham.. mesti dia kasi penumbuk. haha.

m[i]era
Thursday, May 14, 2009 11:14:00 PM
 

hahaha

de gak org malu eak..

ish3..

Along Arman
Friday, May 15, 2009 12:53:00 AM
 

bagus citer nie..
bukan dorang malu la..
takut ore dok pahe demo kecek gape..
uhuh...

alexander
Friday, May 15, 2009 5:46:00 AM
 

ehh, aku banggo anok kelate..
nok kecek luar? tok gheti..belit lidoh..
tapi kalu kito duk luar, kito keno kecek luar, kalu kecek loghat, takuk ore laen tok pehe kaj, kalu pehe, no hal boss

FaRrA DeeN
Friday, May 15, 2009 5:40:00 PM
 

Poyo las!~ Aku kijo Putrajaya mulo kecek kelate jah gi mart, kedai runcit, tepoh kuci penduo kat presint 8 tuhs, gi beli makey kedai mamak!!~ Kecek luar time demo dop pehe jah!~ Make di Kg Baru lagi la, semo tokey kedai n anok buoh kebanyokey ore kelate... Happoo laaa... dopsey ngaku tepat tupoh daroh!~!~ Kelate murtad doh bekalis tino tuh... Ko rano??

FaRrA DeeN
Friday, May 15, 2009 5:45:00 PM
 

Tapi ado sore tuh, maso kijo sano la.. Dok tunggu kuci opis dok ngan bos time tu, kecek ngan sore cikgu nie.. Dio behe kecek luar tp bau budu.. Tanyo la, Kak asa kelate ko? Nok oyak dok ngan ho samo banyok... Tapi tetap jugok kecek luar ngan ambo... Ambo doh tau dio ore kelate, behe kecek kelate jah.. Pah cecepat nok gi... Huahuahua!~ Macam itu punya olang pon ada kaaa..??

ファラ
Friday, May 15, 2009 9:52:00 PM
 

oh...baru tau jirik tu pe..
ehehe...
alor, tgk muke je pun kadang2 da tau kite asal dari mana. ye x?
geli jek xnak ngaku..
wewewew~~~ :)

Mangkuk.com
Saturday, May 16, 2009 4:08:00 AM
 

hahahaha malu knpnyer??? da tu hakikatnyer.. xkn malu nk ngaku manusia gak kot?? jgn lupe asl usul lak... huhuhu

miss GAZA
Sunday, May 17, 2009 10:35:00 AM
 

saya budak utara yg tak malu nak ngaku kat sini..

lalalala~

:p

alang
Thursday, May 21, 2009 12:15:00 PM
 

haha. Siapa pun kita, besar manapun kita, asal usul jangan dilupa. Bukan sahaja kelantan, awek2 utara pun dah pandai ckp KL dan anehnya di Negeri kedah sendiri. Bukan di KL.haha

KOBE
Friday, May 22, 2009 4:40:00 PM
 

AWAS JANGAN JIRIK SEMIN BASAH

Post a Comment

JOM BELI MURAH MURAH

Recent Posts

There was an error in this gadget
There was an error in this gadget