Pengalaman Budak Kampung

Sunday, June 6, 2010

 SMART plak tgk LC neh

Adohai makin lama makin low pengunjung blog aku neh. Kekadang aku blog walking jugak ke situ sinin, tapi pengunjung still low cam selalu. Sebab x banyak kunjungan balas aku pon dah malas nak blog-walking cam dulu. Skunk aku fokus kat sape tinggal komen bawah en3 aku jerk. Kurang2 aku dapat balas jasa korang melawat sini dengan gie komen en3 terbaru korang. Aku x harap pon ada orang komen setiap en3 aku, tp bila korang komen terasa gak la ada orang baca aku duk membebel kat sini.

En3 kali nie berkisar pengalaman travel jejauh sengsorang ngan motor. Bosan ke en3 camnie??? X kisah sebab aku menulis sebab nak kongsi pengalaman aku ngan korang. Anggap la cite budak budak kampung berhijrah ke bandar dan balik cerita kat orang kampung dia apa dia lalui sepanjang perjalanan.  Bunyi macam senang je kan. Ala bawak motor, start enjin, masuk gear, press minyak.. brooooooooom jalan. Kalau jalan dekat ok kot.


Tapi untuk rider jauh banyak benda kita kena standy, macam kata pepatah tu apa da, "Sediakan payung sebelum hujan". Tapi sepanjang aku travel sengsorang, benda aku duk spare dalam beg 'plug' jerk. Tayar dah tubeless, lampu aku make sure aku akan tukar mentor sebelum aku gerak untuk perjalanan malam.

Cakap pasal tubeless, jangan ingat tayar tubeless nie x kan bocor ye kengkawan semua. Sepanjang perjalanan aku, dah 2 kali tayar wat hal. Pertama kali tahun 2007, aku balik dr Unisel ke Pasir Mas ikut Grik. Sampai kat Tanah Merah jam 4.30 pagi tayar motor pecah. Time nie memang x dak mintak tolong ngan sengsapa cuma bawak slow2 jerk sepanjang jalan dalam 30km.

Kali kedua plak 3-4 mgg lepas dlm perjalanan balik dr Johor Bahru Ke Pasir Mas. Sampai kat Pagoh tayar aku kena paku. Masa tu jam 8 malam, seb baek ada tauke kedai motor sudi bukak kedai dia kejap sebab nak tukar tayar aku. Melayang RM65.

Benda lain aku penah kena time travel, kena himpit ngan bas ngan kete. Benda nie 2 kali aku kena, semuanya dekat jalan bukit Kuala Lipis - Gua Musang, 2 2 driver x guna neh sengaja himpit aku. X tahu apa la dieorang x puas ati sangat ngan aku. Aku bukan bawak motor kat tgh2 jalan pon. Kalau jatuh bulih arwah.


Tali beg putus pon penah gak. Beg galas aku dah 3 bijik asenya dah putus tali sebab muatan berlebihan. Aku suka beg berat sebab bawak motor jauh x sakit bahu. MInyak nak abis pon penah gak, Tapi setakat nie x penah lagi motor mati sebab abes minyak. Aku ase en3 aku dah cukup panjang untuk korang baca. Setakat nie la dulu. Chow Chin Chow..

p/s : Kalau nak travel jauh malam ngan motor, pastikan korang "Jangan Pandang Belakang" terutama kawasan bukit. Kalau pandang jugak, korang akan rasa jalan korang main jauh. X caye cuba la. Jangan lupe baca doa sblm gerak.

p/s2 : En3 nie aku buat untuk kongsi pengalaman aku jerk. Maaf kalau sengsapa rasa aku nak menunjuk. Aku x dak benda nak bangga pon setakat travel ngan Ex5 ngan LC neh bukan SUPERBIKE.

29 comments:

salju
Sunday, June 06, 2010 7:59:00 AM
 

lawa LC tuh..
amik design aprilia ker?
memang sesuai lah..just untuk racing...awek tak boleh naik...

..::..ein..::..
Sunday, June 06, 2010 8:08:00 AM
 

walau dimana pun kamu menunggang motor, plz taking care ye...jaga keselamatan diri tu..igt insan2 yg tersayang...selagi boleh elak kan perkara yg x di ingini, elak kan la...

finalcross
Sunday, June 06, 2010 8:40:00 AM
 

Tau plak ko nombor nk contact tauke moto. Kalo aku da glabah la wei.

pauhputik
Sunday, June 06, 2010 8:47:00 AM
 

@Salju

x sama pon, sebab aprilia tangki depan :p

@Ein

Ok bos

@finalcross

Mano ado contact, kawe tubik exit pagoh gie cari keda sediri.... gelabah jugop la sket :p

x-po
Sunday, June 06, 2010 8:49:00 AM
 

kawe nk oyak demo ni ore gilo blh? hehe naik motor sorg2 blk jauh, male plok tu..tu kijo gilo..lalu ikut gerik plop

penulis cyber
Sunday, June 06, 2010 8:58:00 AM
 

tq sbb sudi kongsi info yg bergune..
lgi 1, cantik la moto tu...
;D

pauhputik
Sunday, June 06, 2010 9:22:00 AM
 

@Judinbo

Oyap la kawe x maroh, tapi tu skali jah kawe lalu grik male, lowni kalu lalu koktu nge muto siang ari jah sebab stesen minyok tutup doh banding. Pah lowni nok gie unisel pon lalu jale Gua Musang lagi sedak male :D

@penulis cyber

sama2
buke muto kawe
bedil kat google jah :D

luth textile
Sunday, June 06, 2010 10:44:00 AM
 

bahaya boh... aku takut la apa2 jadi tgh jalan
mak bapak mu tak riso ke?

pauhputik
Sunday, June 06, 2010 11:07:00 AM
 

@luth textile

mau x risaunya, kalu bulis x se wie doh jale jauh nge muto
tapi kawe cayo nge diri kawe
kawe x kan buat benda di luar kemampuan kawe :D

'AQILAH
Sunday, June 06, 2010 4:35:00 PM
 

seram la bawak moto...(padahal tak reti bawak pun, haha )

~Miss_eiyDa ~
Sunday, June 06, 2010 10:22:00 PM
 

uish...bhynyer...balik ngan motor2 malam2 jauh pulok tu...ish2...
kalo la kamoo ni sedar2 kawe,,..soh kawe dop bgi..nek bas la selamat skit...

apiih
Sunday, June 06, 2010 10:39:00 PM
 

hahaha..kemah demo.bwok muto male2,kawe x brani..haha..slamo kawe rider sore2 x ajin ag kno hok demo kno noh..hrp2 la xdop masaloh,mugo kawe buke muto po demo..ego hok boloq jah,meme kno breti sokmo ahh,tkt panah enjin..parok boh bwok ego..huhhu..mitok2 la xkno po demo kno slamo nih..hahaha..btw,muto demo ko atah tuh??kemah..po superbike doh ngelih..haha

Zura
Sunday, June 06, 2010 11:43:00 PM
 

lama xupdate...

mencabar jgak pengalaman tue...tp itu yg mematangkan kite

azizan4444
Monday, June 07, 2010 1:44:00 AM
 

kawe klu sorg ng kete pon x bpe brani da..ni plk dgn moto..mmg x balik kg la..hehehe

azizan4444
Monday, June 07, 2010 1:45:00 AM
 

kawe klu sorg ng kete pon x bpe brani da..ni plk dgn moto..mmg x balik kg la..hehehe

azizan4444
Monday, June 07, 2010 1:47:00 AM
 

kawe klu sorg ng kete pon x bpe brani da..ni plk dgn moto..mmg x balik kg la..hehehe

Wanie-san
Monday, June 07, 2010 5:00:00 AM
 

hehehe xpenah travel jauh2 naek moto..
biasala..moto aku skuter je..huhu

hang liey leen
Monday, June 07, 2010 5:37:00 AM
 

lawa motor...best bwk travel nih

cybernetic88
Monday, June 07, 2010 7:14:00 AM
 

erk siyes jgn pndng blkng?. mcm seram pulk. huhu. aku tkut. hahaha. ;D

Kuwe
Monday, June 07, 2010 9:24:00 PM
 

Acu bekki muto kaew biar jadi supo alik atas. Tapi muto kawe lagenda.

miss lolly a.k.a luvfareda
Wednesday, June 09, 2010 12:04:00 AM
 

hohohoho.

tegarnya demo balik jauh2 baak moto sorang2. hohoho lagi

Nyetok
Thursday, June 10, 2010 12:26:00 AM
 

comey kakloh LC tu, racing edition... tapi kalu naik bonggol jale biaso, sesek tu...

Kawe x berani doh nk balik solo nga motor, berasa tua doh nk jale jauh nga motor, demo xpo jiwo mudo boh hahaha

MrSup
Friday, June 11, 2010 2:08:00 AM
 

woo..hebat demo.. solo jah blk kg.. kalu kawe dop berani laa.. nok2 time2 male..lagi laa.. kalu napok 'objek' tgh jale, pengsan doh kawe..huhu

MrSup
Tuesday, June 15, 2010 1:27:00 PM
 

senyap jah demo loni.. pah mano boh? huhu

vidadarisakura
Wednesday, June 16, 2010 7:31:00 AM
 

rempit jak terus kalau rasa seram.hee

Anonymous
Saturday, July 03, 2010 8:17:00 AM
 

1 pesanan,yg ko lupa nk ltak..sblum jalan mesti DIWAJIBKAN minum AIR MANIS..dapt la tnaga ckt nk jalan jauh ye tak...

[S]itie [B]Um [B]Um
Monday, January 24, 2011 5:18:00 AM
 

haritu naik moto dr ipoh ke kl...sakit punggung..peha..pinggang tengkuk.. hehehe. Nyesal!!

aki kb
Sunday, April 17, 2011 1:49:00 AM
 

lama demo x update blog ni..ko ada blog lain plok..

closer you see
Wednesday, November 27, 2013 9:13:00 PM
 

bro..agk2 an klu lc lama 2nd hand bpe ey?

Post a Comment

JOM BELI MURAH MURAH

Recent Posts

There was an error in this gadget
There was an error in this gadget