WGA = Windows Genuine Advantage

Sunday, February 22, 2009

erm ari nie aku nak bercerita pasal WGA Validation Update... mesti korang semua nak tahu apa tu WGA kan??? Kepada sengsapa yang dah tahu, betulkan aku jika aku salah. WGA nie adalah Windows Genuine Advantage.... Klu sengsapa yang menggunakan windows pirate sepatutnya takut jika terkena update nie coz jika korang terinstall update nie, banyak function dalam windows korang akan corrupt (lebih kurang la)... contohnya ie.... bila dah connect kat iternet, ie korang tu bleh surf kata internet untuk beberapa minit je, pas2 xleh guna dah.... pas2 bila nak login window korang kena tunggu dalam 5 saat... nak logout nanti ada iklan. satu lagi dekat korang punya taskbar akan kuar satu ikon berbentuk bintang.

Login Time

iklan WGA


so benda nie akan membuatkan kita rasa bosan n serabut last2 format laptop(selalunyalah)... sebelum cite step nak elak benda nie, kita blaja dulu cara nak kenal windows tu original ke pirate... caranya senang je

1)Klik start dan pegi ke My Computer
2)Right kelik pada icon My Computer
3)Klik properties

Kemudian dekat screen akan terpampang Sytem Properties sept di bawah nie...

System Properties

klu yang original tempat 640 tu adalah perkataan OEM. OEM adalah singkatan dari perkataan original equipment manufacturer

Klu kat computer korang dah terpampang perkataan OEM so x yah risau la tentang WGA nie coz benda nie x effect kat original Windows.. gpon WGA nie just nak cek korang nye license key to original ke x. klu dah memang gerenti ori watpe risau kan... tu monyong namanya... Lupe lak no kat tgh tu x semestinya 640.. no lain pon ada gak tau...

skunk kita berbalik kepada step nak mengelak daripada terkena WGA validation nie. Antar cara2nya.

1)Klik start dan pegi ke My Computer
2)Right kelik pada icon My Computer
3)Klik tab Automatic Update

bila dah sampai sini terpulang la kat korang nak disable ke x benda nie, coz klu disable memang update WGA validation nie windows x kan download dah. Nie aku nk bagi step klu korang x nak disable windows update tapi nak update risau takut kena WGA Validation nie....

4)Pilih option "Download update for me, but let me choose when to install them."
5)Klik Apply n Ok.

Option nie akan download update secara automatic termasuk WGA validation tadi, tapi ia x kan install secara automatik tapi kita akan menentukan update mana akan dipiluh untuk diinstall. Apabila icon warna kuning dekat taskbar dah kuar "Update are ready for your computer, korang click je kat icon tu, pas2 pilih custom installation..
Masa nie la korang nak pilih update apa untuk diinstall dan apa yang nak dibuang... Contoh..

Contoh download update termasuk WGA Validation. Jika terjadi situasi nie jangan cemas, tp korang unceheck je dekat box yang ada tanda cek dekat WGA Vadlidation nie


Pas2 bila tekan install, dia akan kuar confirmation box camnie. korang tanda je korak "Don't notify me about this update again".


Senang je kan, so x payh la risau lagi tentang menda nie. Tapi ada 2 perkara yg boleh menyebabkan WGA Validation nei muncul, iaitu time korang nak install WMP11(Windows Mwdia Player) ngan IE7(Internet Explorer). Klu installer yang korang guna tu download dari website microsoft, jangan lupa disconnect dulu korang punya connection tu sebab dalam tu ada setap validate window dulu.. Sekian...

p/s: sengsapa yang dah terkena benda nie x yah risau klu belum format lagi, e-mail je aku untuk crack percuma tuk buang benda nie... matju2509@gmail.com

0 comments:

Post a Comment

JOM BELI MURAH MURAH

Recent Posts

There was an error in this gadget
There was an error in this gadget