E-mail

Tuesday, June 16, 2009


E-mail dari MyBank2u

ai geng lama dah update blog nie... ari nie tetiba free so aku datang le ke library tok on9 kejap... maklumlah dah lama bebenor x on9 kang korang dah lupe terus kat aku. Sebenarnya x dak la topik baru pon nak cite sebab sem banyak asiment so makin kurang la on9. gpon faktor connection ke internet satu yang jadi poblem, memang kat umah dah ada wireless curi tuh, tp x kan la ari2 nak guna. huhuhu..

Penah tengok e-mail cam gambar di atas tu???? mesti ramai yang penah dapat e-mail cam2 kan. Tajuk e-mail tu "Unblock Your Account" from "MyBank2u". Baca betul2 bukan maybank tapi mybank. Nampak sangat menipu. Nie la e-mail yang selalu radio duk pesan ari2 supaya jangan tertipu yang menda alah nie. Memang klu diperhatikan pada dia punya link dia tulis "https://www.maybank2u.com.my", tapi cuba perhatikan pada korang nye status bar dekat browser tu. Bila korang letak cursor atas link tu, link dia bukan ke web maybank2u, tapi akan ke page yang seakan-akan sama dengan page maybank2u. hampeh tol.

klu login aku x tahu la dia wat apa nga kita nye akaun. mungkin sedut semua duit dalam tu kot. pada sengsapa yang selalu guna internet banking mesti dah alert ngan benda nie. En3 nie bukan nak tunjuk aku pandai pn :p, cuma nak kongsi ilmu je sket. Klu salah tolong betulkan.


p/s: klu nk login ke page secure camnie make sure kat korang nye address bar tu kuar "https" bukan "http". S tu untuk security. klu ada s kat belakang nanti lambang anak kunci akan kuar dekat status bar.

14 comments:

░♥si lampu neon♥░
Tuesday, June 16, 2009 5:30:00 AM
 

tanx share sumting yang aku taktau.,

anyway lamenye menghilang ko ni??

FdausAmad
Tuesday, June 16, 2009 6:04:00 AM
 

Gua nak ajak lu mkn kenduri kt blog gua.Ada ulam ulam kampung
Follow terus pun xpa lagi bagus.

Blog gua dah tak seimbang.Gua tgk budak2 ramai dah berat ke belah punk.

azizan4444
Tuesday, June 16, 2009 6:36:00 AM
 

kawe x ajin lagi dpat cek gni.kalau ata kuih ke sdp drpda duk anta bnda x berfaedah ni.haha

pu3 balqis
Tuesday, June 16, 2009 7:05:00 AM
 

thanks ya...
perkongsian yang baikk,,,
;)

rajin..busy2 pon sempat ja..

ije
Tuesday, June 16, 2009 7:38:00 AM
 

ohh. gini rupanya bentuk email dia. isk2.

bahaya tul sekarang ni

sHaH
Tuesday, June 16, 2009 6:17:00 PM
 

huh!!!
menakutkan...
maybank da wat byk announcement pasal bende ni..
thanks for higlighting..

miss lolly a.k.a luvfareda
Tuesday, June 16, 2009 9:36:00 PM
 

owffffoo.

tengs 4 da information! maybank 2 u!

KhairiL's
Wednesday, June 17, 2009 3:51:00 AM
 

thnx ya
selama ni dpt msg mcm tu, tp x prasan plk kesalahan ejaan

hehe

zura lias
Thursday, June 18, 2009 7:49:00 PM
 

semalam baru dpt email camnie..kenkdg die kasik link..gie je cursor kt link tu..kuar direction link tu ke mane kt toolbar bwh..so..mmg nampak sgt tu bukan under maybank...

arsyad
Saturday, June 20, 2009 1:50:00 AM
 

kawe tkdok maybank tp bank islam ado la..kad bank abih berkulat2..smpai nok cocoh duit,kene kawe bunying mulut dulu baru mesin tu terima.kene ngepek2 skit ke mesin ATM tuh.kalu dok gak,pah ceroh la tok leh wat tubik duit.

Nine
Saturday, June 20, 2009 2:24:00 AM
 

" klu nk login ke page secure camnie make sure kat korang nye address bar tu kuar "https" bukan "http". S tu untuk security. klu ada s kat belakang nanti lambang anak kunci akan kuar dekat status bar "

Thanks 4 the tips yg nih matju..
baru kawe tahu nape selalu jadi camtuh..

♥miss zaza♥
Saturday, June 20, 2009 3:18:00 AM
 

good info
tenkiu so much!

btw
salam singgah

miss GAZA
Sunday, June 21, 2009 9:30:00 PM
 

good infola..
thanx bro!

tapi ku tak guna on9 banking..
atm je..
haha

eh en pauh,
jangan lupa angkut awar2 kat blog saya tu..
wajib mbek ni.
kalaw x ambek xmo kawan!
=p

e i c a h
Friday, July 31, 2009 3:57:00 PM
 

bagus banget ini budak!

Post a Comment

JOM BELI MURAH MURAH

Recent Posts

There was an error in this gadget
There was an error in this gadget