Tayar Tubeless

Sunday, June 21, 2009

En3 lepas bertajuk e-mail, kali nie nak bercerita tentang tayar tubeless plak. Tapi en3 nie tidak sesuai kepada pemandu kereta, lori, treler, bas, mahupun bot pancung kerana en3 nie untuk penunggang motosikal sahaja. Walau bagaimanapun ianya juga tidak sesuai untuk pengguna motosikal yang menggunakan rim jejari (rim lidi klu di Kelantan) di bandar ataupun di luar bandar kerana bila tayar bocor, anda akan cepat2 menyalin tiub baru. Jadi pengguna motosikal dalam kategori manakah yang tergolong dalam en3 kali nie. Jom baca dalam perenggan yang kedua.

Pengguna yang aku maksudkan ini ialah pengguna motosikal yang menggunakan rim jejari untuk perjalan jauh (travel). Kebanyakkan motosikal br yang guna sportrim dah guna tayar tubeless so x yah risau pape la klu nak jalan jauh. tapi bagi yang still guna rim jejari klu bocor tgh2 bukit memang susah nak cari pomen melainkan korang bawak pam angin, tube spare dan peralatan nak tukar tayar. So klu bocor tgh2 hutan mesti gelabah kan.

Caranya senang je nak jadikan tayar yang digunakan kat rim jejari nak buat tayar tubeless klu bocor. caranya buangkan tube dalam tayar korang (pandai2 la kopek tayar tu sendiri) , pas2 masukkan rumput2 @ lalang(klu kat jalan berbukit berlambak) yang panjang ke dalam tayar motor korang. Masukkan sebanyak mungkin sehingga tayar tu mampat n boleh berjalan. Pas2 korang leh jalan cam biasa, tapi bila jumpe kedai motor, tukarlah tiub segera.

Cara nie aku penah guna masa tolong budak USM Pulau Pinang time balik Kelantan tahun lepas. Masa nie aku suka sangat travel ngan motor aku. Aku balik Unisel ke Kelantan follow jalan Grik (sorang2 je tau). Masa sampai kat Tasek Banding jumpe mamat 2 orang nie duk tepi jalan sebab motor pancit. Masa nie ada sorang brother nie berenti bg tube, tapi x dak pam plak. Dah x dak cara len aku suh la dieorang gunakan cara di atas.

Menjadi beb. pas2 dari Tasek Banding tu kitaorang teruskan perjalanan balik. Sampai kat Batu Melintang jumpe la kedai motor, so buang la rumput dan lalang tadi n ganti dengan tube baru. Dari Tasek Banding ke Batu Melintang amik masa 3 jam(selalu sejam je). Perjalanan aku balik paling lama ngan motor yang nie la. Aku gerak dari Unisel kul 10 pagi, sampai Pasir Mas kul 10 malam...

p/s: Motor memang x leh bawak laju klu masukkan rumput @ lalang, tapi klu korang jalan jauh pon tayar x rosak tau.

11 comments:

azizan4444
Sunday, June 21, 2009 10:55:00 AM
 

idea yg bgs ni..blih try nih..
brani demo balik sore boh..x takut ke gajah ke?haha

Akmar Anuar
Sunday, June 21, 2009 10:56:00 AM
 

kalo try kat basikal, leh tak?

Nine
Sunday, June 21, 2009 11:33:00 AM
 

ingatkan tayar keta jer tubeless...
bagus info nih...
tapi tayar tubeless setau kawe mahal skit dri tayar biasa kan..

sHaH
Sunday, June 21, 2009 7:27:00 PM
 

tayar ni bese bape hengget ek?
mahal tak?

(p/s: bagus la tolong org.. )

ekino
Sunday, June 21, 2009 7:28:00 PM
 

hahah :D idea yg bernas..msuk kan rumput dan lalang2!ehehe :D

KhairiL's
Sunday, June 21, 2009 7:30:00 PM
 

x terpikir plk nk bt mcm tu
nnt blh try kalu jd

miss GAZA
Sunday, June 21, 2009 9:24:00 PM
 

ok.
tayar scooter lak caner?
=p


ku taktawla jnis2 rayar ni..
=D

Fadhlah
Sunday, June 21, 2009 10:00:00 PM
 

ganas demo...kawe lu penah travel area situ sekali jerk naik moto...itu pon naik virago..jalan berkabus mmg tak nampak aper...turun moto mcm ilang telooo ajer..hahahaha

penulis cyber
Monday, June 22, 2009 12:25:00 AM
 

bagos la idea ni...
boleh guna cara ni kalau terdesak..

;D

░♥si lampu neon♥░
Monday, June 22, 2009 9:57:00 PM
 

cube kalo lori tanah punye tayar.peluh 2-3baldi la ko nak masukkan rumput muhagagag

bokbon
Wednesday, June 24, 2009 10:14:00 AM
 

kawe nak gi skudai ni, nak gi nga muto tayar tubeless kawe la ni.

marila nok ikut gak..

heh..heh..he..

Post a Comment

JOM BELI MURAH MURAH

Recent Posts

There was an error in this gadget
There was an error in this gadget