Autorun.inf

Saturday, July 25, 2009

Autorun.inf???? apa tu??? betul ke benda nie virus?? Klu benda nie virus camner nak ilangkan????? Hari ini aku nak ajar korang camner nak ilangkan script autorun.inf yang dihasilkan oleh virus dalam korang nye removable disk. Bukan susah pon sebenarnya. Tapi sebenarnya autorun.inf nie bukan virus. Yang aku tahu, script dalam autorun.inf nie script untuk run benda2 dalam removable disk. Contohnya korang nak tukar icon pen drive atau CD yang korang burn semua guna command dalam autorun.inf. Klu CD installer plak, bila masuk CD je terus installer tu running tanpa perlu korang masuk dalam dia nye root untuk cari setup.exe.

Sekarang nie macam2 freeware yang terdapat dalam internet untuk virus autorun.inf. Tapi keburukan benda nie kadang2 dia akan delete sekali korang nye script yang bukan virus. Contoh script autorun.inf yang bukan disebabkan virus adalah cam kat bawah nie.



Script kat atas nie adalah untuk tukar korang nye default icon removable disk ke icon pilihan korang sendiri, pas2 run setup.exe. tu je. Klu yang virus plak, biasanya dia kuar script yang mengarut, klu baca pon gerenti x paham. Aku x dak contoh, so pandai2 la korang cari dekat tenet sendiri.

Camner nak tahu script autorun dalam removable disk korang tu corrupt script @ dihasilkan oleh virus(walaupun virus dah buang), bila klik 2 kali dia akan kuar menda kat bawah nie.



Klu dah kuar nie biasanya ada virus la dalam korang nye removable disk tu, x pon virus dah buang, tapi script autorun tu antivirus x delete. Kekadang dah scan & buang virus nie tapi benda nie still jadi camnie. So kat bawah nie aku sediakan 2 cr tok buang script nie tanpa guna pape program. Tapi make sure korang dah scan & buang virus tu. Klu x, x dak guna la korang buang script tu klu virus tu still ada. Camner nak tgk scipt nie??? Just pegi dekat start, klik run pas2 type CMD. pas type korang nye target drive. contoh G:, pastu dekat tempat berkelip tu type autorun.inf. nanti kuar la notepad cam kat atas tu (x semestinya sama) tapi klu script tu dalam bahas pelik2 yang korang pon x paham, mungkin tu disebabkan virus)

Cara pertama guna notepad : korang open notepad, pastu klik save as, pilih location desktop, pastu taipkan nama autorun.inf. pastu klik save. Lepas save cut file td paste dekat korang nye removable disk. Pas2 removable disk tu, pastu cucuk balik. Cuba klik 2 kali atas korang nye icon mesti boleh terus masuk tanpa kuar tetingkap Open With cam kat atas tu.

Cara kedua plak, pegi dekat folder option-klik tab view-uncheck hide protected operating system files (recommended), pastu klik ok. Pastu masuk dalam korang nye removable disk, pas2 cari file autorun.inf dan delete. Remove korang nye removable disk pas2 cucuk balik. Semoga berjaya.

p/s: Cara nie selalu yang aku guna bila temui keadaan kat atas. Klu korang ada cara yang lebih mudah selain menggunakan freeware, ajar la aku. Lagi satu, klu fakta pasal autorun.inf tu salah, betulkan aku, aku tulis nie mengikut pengetahuan aku je.

Post a Comment

JOM BELI MURAH MURAH

Recent Posts

There was an error in this gadget
There was an error in this gadget